Himalájai Jóga Tradíció

A Himalájai Jóga a jóga egyik legrégibb és legtisztább hagyománya. Jelenlegi formájában Swami Rama adta át az amerikai-nyugati kultúrában élőknek, és tanítványa, utódja Swami Veda folytatja munkáját. A Himalájai Jóga Tradíció meditatív hagyomány. A Tradíció leginkább az elmével folytatott munkára helyezi a hangsúlyt. A tudatunk tükrében körülöttünk kibontakozó világ minőségét az elme belső folyamatai határozzák meg leginkább. Szenvedéseink hálójából való szabadulásunkat csakis az elme megtisztításán keresztül érhetjük el. Ez a szemlélet hatja át a Tradíció tanítását.

A Himalájai Tradíció tanításai szerint meditáló megtanul megfelelő testhelyzetben ülni, teljesen ellazulni, a légzést helyes módon gyakorolni, majd mindezek után a légzéstudatot a mantra használatával kombinálni. Azonban a meditációra való felkészülés hosszú folyamat. A testet alkalmassá kell tenni erre, és a Tradíció útmutatása szerint végzett ászanagyakorlásnak ez a célja, amelyet hatha jóga gyakorlással ér el.

A Tradíció 3 éves oktatóképzését kezdtem el 2010 októberében, melynek keretén belül rendkívül mély tudású nemzetközi tanároktól tanulhattunk. Hálás vagyok, hogy tőlük tanulhattam. Mindanyian életüket tették a jógára, a tanításra és saját maguk fejlesztésére és tapasztalataik megosztására. Nem csak szakmai tudásuk rendkívül mély, hanem egész lényük kisugárzása azt közvetíti, hogy élik is amit tanítanak.

Tanáraim voltak:

Swami Nityamuktananda Saraswati                                                                                               

(Fordítás alatt, addig is angolul a nevére kattintva olvasható az életútja.)

 

 

 

 

 

 

 

 

Swami Ritavan Bharati

Korábban Pandit Ananta néven (született Daniel Richey), közel negyven éve szolgálja Swami Rama és Swami Veda Bharati munkáját, a Himalájai Jóga Tradíció misszióját. 2007-ben tett szannyasin fogadalmat, ekkor kapta a Swami Ritavan Bharati nevet. Végzettségét tekintve, menedzsment szakon szerzett diplomát, non-profit szervezeti fókusszal. Emellett pedagógia, valamint filozófia szakon is tanult és diplomázott - az oktatási területen végzett tanulmányaiban főként a tapasztalat alapú tudás témájával foglalkozott. A Honesdale-i (Pennsylvania-i) Himalájai Nemzetközi Intézet Jógatudomány és Filozófia felsőfokú képzése keretében, mantra és meditáció témában írta szakdolgozatát. Swami Ritavan magasan képzett és tapasztalt jóga és meditációs oktató. Korábban, 1970-ben, még családos útkeresőként, beavatott tanítványként csatlakozott a Dhyana-mandiram Meditációs Központhoz, éveken át élt ebben az asramban, Amerikában. Sannyasin fogadalmát követően, vanaprashta-ként, vándorló, utazó szerzetesként, tanítóként éli mindennapjait - amikor Amerikában tartózkodik, a Dhyana-mandiram Meditációs Központot igazgatja. Utazó tanítóként, világszerte vezet jógaoktató-képzéseket és csend-elvonulásokat, különböző spirituális programokat a Himalájai Tradíció szellemiségében. Az elmúlt év során, ideje nagy részében csendet gyakorol, a gyakori tanítások mellett, saját belső utazására, megismerésére is jelentős hangsúlyt helyez. Az általa vezetett gyakorlásokon résztvevők megtapasztalhatják és megtanulhatják a hatha, valamint a rádzsa (raja) jóga meditatív mélységeiben való áramlás módjának mikéntjét.

 

Stoma Parker

dr. Stephen (Stoma) Anthony Parker pszichológus, magánpraxisát a Minneapolis-i Saint Paul-ban folytatja. 1971 óta a Himalájai Tradíció beavatott tanítványa, immár 40 éve oktatóként is megosztja széleskörű tudását és tapasztalatait. A Himalájai Jóga Tradíció nemzetközi oktatóképzése tanári karának kiemelt, vezető tagja. Az elmúlt évtizedek során, utazó tanítóként, világszerte számos országban vezetett szemináriumokat a jóga, a meditáció, jógafilozófia, valamint a spirituális gyakorlatok terén. Egyik kiemelt témája az érzelmi tisztítás. A szanszkrit nyelv tudósa. Swami Veda Bharati lefordította és kommentárt írt Patanjali Jóga szútrák című művéhez, amelynek szerkesztési folyamatát Stoma szanszkrit szakértőként támogatta. Mindemellett Minnesota-ban, a St. Thomas Egyetem Pszichológiai Intézetének oktatója, továbbá társ előadóként tagja az Egyesült Nemzetek Béke Tanulmányok tréning programjának, amelynek az Innsbruck-i egyetem ad otthont. A Jóga Terapeuták Nemzetközi Szövetségének tagja.

 

 

 Ashutosh Sharma 

Ashutosh Sharma a hatha jóga tanításának tapasztalt szakértője, mestere, kezdő és haladó gyakorlók vezetésében egyaránt jártas. Indiában, Rishikesh-ben született, ahol számos iskolában tanulta és gyakorolta a jóga különböző aspektusait. 1992-ben találkozott Swami Rama-val, akinek a javaslatára, később Swami Veda Bharati szárnyai alatt, a Himalájai Tradíció szellemiségében mélyítette, illetve finomította meditációs gyakorlását. 1996-tól, Swami Veda kérésére, Ashutosh rendszeresen utazott Európába, Délkelet-Ázsiába, valamint Észak-Amerikába, hogy a tanításon keresztül minél szélesebb körben megoszthassa tapasztalatait és az utazásai révén, egyebek mellett, kulturális téren is gazdagodhasson. Jelenleg Berlinben él, a feleségével. Továbbra is rendszeresen utazik, a világ számos desztinációja mellett Rishikesh-be is, hogy Swami Veda vezetése mellett szerezzen további tapasztalatokat a jóga és meditáció útján.

 

 

 

 

 

Mezősi Anna

Tanár, természetgyógyász, jógaoktató, shiatsu terapeuta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jelenleg Szegeden Himalájai Jóga órák a Smaragd Harmóniaműhelyben zajlanak, bővebb infó:

https://smaragdharmoniamuhely.hu/