Filmek

Olyan filmeket gyűjtök ide össze, amik emelik a lelket a humoruk vagy mondanivalójuk segítsége által. Ide direkt csak az ilyen jellegű alkotásokat válogatom össze, mert néha saját nehézségeink, megpróbáltatásaink után a lelkünk gyógyír után kiállt, és olyankor ezek az alkotások nagyon üdítően hatnak.


(A címek mögött zárójelben a (vígj.) rövidítéssel jelzem, hogy nem csak tartalmas de nagyon szórakoztató is az alkotás, hiszen sajnos ritka az olyan vidám film, ami intelligens humorral operál, így külön öröm ha találok ilyet, és ha tudsz olyat ami a sorba illene, de még nem szerepel, hálás vagyok ha elküldöd nekem e-mailben a címét. :)

 

3 félnótás (3 Idiots) (vígj.)

Nem túl vonzó címével ellentétben ez a film maga a csoda. Igazán lélekemelő alkotás, az igazi barátságról, tanulásról, emberségről és szerelemről. Ráadásul amellett, hogy rendkívül mély mondanivalója van, igazán szórakoztató is. Jó idő óta ez "A" kedvenc filmem. Ugyan 3 órás, de annyira mozgalmas, fordulatos, izgalmas, szórakoztató és magávalragadó hogy észre sem lehet venni. Indiai film révén nem mentes a bollywoody musicalbetétektől, de ez senki kedvét ne vegye el, mert ezek inkább önmaguk paródiáinak tekinthetőek a filmben, és egyáltalán nem zavaróak. Külön érdekesség még, hogy a film által bepillantást kapunk a mai modern indiai élet néhány szegletébe.

 

Idétlen Időkig (vígj.)

Ismét nem járunk jól ha a cím alapján ítélünk... Ez a film ugyanis közel sem idétlen. Igazi jellemfejlődést láthatunk benne. Egy embert, aki törtet, átgázolva mindenkin, aki csak az útjába kerül. Mint oly sokan, ő is így keresi a boldogságát. De egy nap történik valami: újból és újból ugyanazt a napot éli át. Vajon mi mit tennénk, ha újra és újra ugyanazokon a szituációkon mennénk keresztül? A film főhőse számos fázison keresztül megy, és közben sok mindent megtanul, például értékelni a pillanatot és a legtöbbet kihozni belőle...

 

Útalan Út (vígj.)

Gondolkoztál már azon mi lenne a 3 kívánságod ha kifognád az aranyhalat? És lepörgetted azt is, hogy vajon mi történne ha ezek tényleg teljesülnének? Ebben a vidám, kissé szüreális filmben érdekes kérdésfelvetésekkel találkozhatunk a vágyakkal és az emberi természettel kapcsolatban. Ez a film nem a filmművészet csúcsa... sem a színészi alakítások, és egyéb más szempontokból sem,... Mégis képes rá hogy megérintse a lelket, szinte parodisztikus bájával, ugyanakkor elgonodlkoztató tartalmával és könnyed humorával.

Youtubon is elérhető (bár eredeti hanggal jobb mint szinkronnal)

https://www.youtube.com/watch?v=HAj-phzpWdI

 

Csodás álmok jönnek

Mi vár ránk a halál után? Beismerve vagy sem ez a kérdés mindenkiben felmerült már. Ez a film
erről szól, egy személyes példán keresztül bemutatva a halál utáni lét fázisait, illetve lehetőségeit. Teljesen pontos képet nyilván már csak ott alkothatunk, mégis ebben a filmben, a halál utáni létről szóló ősi tanítások közül is sok minden visszaköszön. Mennyire fantázia, és mennyire valóság, kérdés, minden esetre elgondolkoztató és megindító alkotás.

 

 

 

 

Mi a csudát tudunk a világról? (ismeretterjesztő)

Hogyan működik az elménk, és ennek tükrében mi is a valóság, és hogyan alakíthatjuk a saját valóságunkat? Érdekes kérdéseket vetnek fel benn, sok neves tudós is megszólal. Elgondolkodtat, riportfilm narratív jelenetekkel.

 

 

 

 

 

A békés harcos útja

Miből fakad a valódi erő? Mit jelent a jelenlét? Modern idők, modern környezet, de az igazi mester-tanítvány viszony minden korban ugyanaz marad: példa és próbák, hogy a tanítvány saját maga találja meg amit keres....

A kungfupanda (vígj.)
Szörny Rt. (vígj.)
Erika világa (sorozat 1-4. évad) (vígj.)
Büszkeség és bányászélet (vígj.)

 

 

 

 

 

A foglalkozások a Smaragd Harmóniaműhelyben zajlanak, bővebb infó:

https://smaragdharmoniamuhely.hu/