Jala neti – avagy fogmosás után ne felejts el orrot is mosni! :-)

2015.02.15 18:48

Talán első hallásra, bizarrnak tűnhet ez a gyakorlat, azonban merem állítani, hogy egy kis gyakorlás után olyannyira a reggeli rutinunk természetes részévé válhat mint a fogmosás. És nem is sokkal kellemetlenebb! Olyannyira, hogy áldásos hatásai miatt, kifejezetten érdemes gyermekünknek is megtanítani. (Persze csakis példamutatással, miután már mi magunk is zökkenőmentesen végezzük... :-))

 

A jógában számos gyakorlat van, ami a test természetes tisztulási folyamatait hivatottak segíteni. A jala neti is ilyen.

 

Jótékony hatásai:

  • Fizikai szinten az orröblítés segít tisztán tartani az orrjáratokat. (Ez influenzás időszakba különösen előnyös!!! Poros munka után is fontos elvégezni.)
  • Átjárhatóvá teszi az orrjáratokat, szabad légzést biztosítva.
  • Allergia kezelésére és megelőzésére is nagyon hatékony.
  • Erősíti a látást, javítja a szaglást.
  • A memória, a vizualizáció és a koncentráció képesség javításában is szerepet játszik rendszeres alkalmazás esetén, jótékonyan hat az idegrendszerre is.
  • Nagyon jól energetizál, beindítja az energia áramlását. Frissítően hat az elmére, a  tudatra is. (Ezért különösen ajánlott reggel végezni, bár allergiás vagy náthás     időszakban akár napi kétszer is végezhető.)
  • Fejfájás esetén is segítség lehet.

 

A gyakorlat kivitelezéséről egy későbbi bejegyzésben fogok írni, de ha szeretnéd meghallgatni a részletes és parktikus tanácsokat, illetve feltenni felmerülő kérdéseidet a hétvégén induló Napüdvözlet Tanfolyamon személysen is megteheted.

 

FIGYELEM! Akinek viszont krónikus orrvérzése, orrpolipja, vagy erőteljesen torzult orrsövénye van, kérje ki kezelőorvosa tanácsát, mielőtt használni kezdené a neti kannát, nehogy súlyosbítsa az állapotát.