Jógázni otthon? „Nincs nekem arra másfél órám” - és ha nem is kell rá annyi?

2015.02.13 02:21

Aki volt már jógaórán, vagy foglalkoztatta a gondolat és olvasgatott kicsit utána, biztosan szembesült azzal, hogy a jóga áldásos hatása leginkább akkor érvényesül ha azt az életünk részévé tesszük, a mindennapjainkba beépítjük.
Azonban ez ijesztő is lehet elinte. Főleg, ha abból indulunk ki, hogy egy átlagos jógaóra 90 perc. Rögtön felmerül, hogy egyáltalán otthon egyedül jól tudom-e majd végezni a gyakorlatokat, melyik pozíciót végezzem, milyen sorrendben, stb. És még egy fontos kérdés merülhet fel: milyen időtartamban gondolkozzak? Ebben a bejegyzésben most ez utóbbi kérdést fogom körüljárni.

Általában a jógaórák 90-120 percesek. (Léteznek 60 perces gyakorlások is, de a tradicionálisabb irányzatokban a minimum 90 percnél kezdődik.) Nem véletlenül, a jóga nem „lóverseny”...
Időt kell hagyni a megfigyelésnek, elmélyülésnek. A Himalájai Tradícióban pedig mivel integrált jógagyakorlást folytatunk, szükség is van a minimum 90 percre, hogy beleférjen az előkészület (izület és mirigy gyakorlatsor), klasszikus ászanasorozat (hatha jóga), relaxáció, pránajáma, meditáció.
Azonban  az, hogy egy oktató által vezetett csoportos gyakorlás meddig tart, nem hiszem, hogy megfelelő kiindulási pont egy kezdő, vagy már jártasabb, de még nem igazán tapasztalt gyakorló számára.
Saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy rendkívül nehéz az egyéni szintünkhöz szabni a gyakorlást. Annyi mindent lehet olvasni arról, hogy hogyan érdemes gyakorolni, melyek a leghatásosabb technikák stb. De minden hiába, ha ezek között és a saját helyzetünk között szakadék tátong. Eleinte az ember esetleg elhiteti magával, hogy ő már bizony tart ott, hogy minden nap reggel (vagy este) 1,5 óra jógával kezdje (zárja) a napot. Érthető is, hiszen lelkes, nagy benne az elhatározás, és olyan szép a cél. Mégis, ha nem tudjuk lépésekre bontani a folyamatot, és saját jelen helyzetünkhöz igazítani a kiindulást, fájdalmas kudarcokat élhetünk át. Hosszú idő volt, míg szembe mertem nézni azzal, hogy nem tudom a „legoptimálisabb” módon elkezdeni a saját gyakorlásomat. Hogy nem tudok minden egyes nap 1,5 órát szánni rá, hogy nem tart ki ennyi ideig a koncentrációm, az elhatározásom, az akaraterőm. De az ebből fakadó kudarcok után, ismét neki mertem állni, és felépíteni a utamat, a saját ritmusomban. Az utat, amit a Himalája Tradíció tanítása alapján ismertem meg, de azt a saját ritmusomhoz igazítva. Eleinte csak 10 perc, aztán 15 és így tovább, lépésről lépésre haladva.

Fontos, hogy legyenek álmaink! Fontos, hogy tűzzünk ki magunk elé inspiráló nagy célokat! De épp ennyire fontos, hogy képesek  legyünk megtalálni az ezekhez az álmokhoz vezető lépcsőfokokat is, különben olyan távolinak fogjuk érzeni őket, hogy feladjuk a megközelítésüket.

Fontosnak tartom, hogy egy meghatározott és jól kidolgozott hagyományokkal rendelkező irányzatot kövessen az ember. Nem érdemes saját belátásunk szerint vegyíteni ezeket, mivel sokkal komplexebbek mint amire tényleges rálátásunk lehet. És ha otthon is szeretnénk gyakorolni, fontos hogy járjunk csoportba is, ahol oktató segítségével is fejlődhetünk. A könyvek és videók nem adják meg a kommunikáció lehetőségét. A könyv és videó nem tud finoman kiigazítani, vagy egy egyszerű instrukcióval korrigálni. Ha viszont rosszul gyakorlunk, kárt is okozhatunk magunknak. Ezért fontos, hogy eleinte ne önállóan induljunk el az úton. Később viszont ugyanennyire fontos, hogy ha van bennünk ambíció az önálló otthoni gyakorláshoz, akkor képesek legyünk erre, ne legyünk a csoporthoz kötve.

Saját tapasztalataim és a fent leírt elvek ösztönöztek arra, hogy indítsak egy workshop jellegű tanfolyamot, ahol az önálló otthoni gyakorlás alapjaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Néhány alapvető gyakorlattal úgy, hogy azokat biztonsággal önállóan is tudják otthon végezni. Illetve, hogy ezek közül saját ritmusuknak megfelelően tudják összeállítani a saját gyakorlásukat, ami lehet hogy kezdetben csak 5 perc, de fokozatosan növelhető és később egy nagyszerű alap lehet ahhoz, hogy igazán elmélyítsék és akár 1,5 órás integrált gyakorlássá alakítsák.
Bővebben itt olvashatsz erről.