Miért érdemes jógázni, és a Himalájai Jógát választani?

2016.04.21 13:35
Miért érdemes jógázni?
 
A jógáról rengeteg csodás dolgot hallani. De valójában mi is a jóga? Az amit a mai nyugati ember általában jóga alatt ért, csupán a teljes jóga tudomány egyik ága, a hatha jóga. Ez is nagyon fontos része és nem véletlen, hogy a leggyakrabban a jóga ezen aspektusával találkozunk. De a jóga ennél jóval több... A jóga szellemi út, önismereti rendszer, sokféle módon meg lehet közelíteni. Ami azonban minden irányból igaz, hogy hollisztikus rendszer, azaz a teljes emberre hat, vagyis nem csak a testünkre, hanem lelkünkre, érzéseinkre, elménkre is. Mégis első lépésként általában a test oldaláról közelítünk felé, ekkor kezdünk el hatha jógát gyakorolni, ami már önmagában is számos jótékony hatással jár: 
 

- Erősíti a testet, nem csak az izmokat de a vázrendszert, a csontokat is.
- Erősebbé és rugalmasabbá teszi az ízületeket.
- Segít a helyes testtartás elsajátításában.
- Mélyíti a légzést, ezáltal is segít a  stressz kezelésében.
- Javítja az emésztést, a keringést és a kiválasztási folyamatokat.
- Kiegyensúlyozza az idegrendszeri és hormonális működést.
- Fejleszti a koncentrációs készséget.
- Segít megtalálni a belső egyensúlyt, a lelki stabilitást.
 
A rendszeres gyakorlás biztosan meghozza az eredményét, azonban fontos a türelem is, hiszen a valódi változásokhoz idő és kitartás kell. De mégis  már egy alkalom után is érezni fogod a feltöltődést, és a nyugalmat, így amíg a távolabbi céljaidhoz elérkezel addig is élvezheted  a jóga áldásos hatásait.
 
Miért érdemes a rengetegféle hatha jóga irányzat közül a Himalájai jógát választani?
 
A himalájai jóga az egyik legrégibb és legtisztább hagyományvonal, mely a jóga minden ágát kidolgozza és gyakorolja. Magában foglalja a hatha jógát és kiterjeszti azt a meditáció gyakorlására is, eleinte az asanak  (testhelyzetek) meditatív gyakorlása által. A Himalájai jóga előnye, hogy az elmére helyezi a hangsúlyt, így nem kényszeríti bele a gyakorlót bonyolultnál bonyolultabb, a testet kifacsaró testhelyzetbe, mert az egyszerűbb pozíciókon keresztül is elérhetjük azok jótékony hatását. Ebből a szempontból ez a  megközelítés biztonságos módja a gyakorlásnak, és segít önmagunk elfogadásában, ami a valódi kulcsa a fejlődésünknek.